Omafiets.nl montagehandleiding

Monteren en rijklaar monteren: het verschil!

Onze fietsen worden over het algemeen standaard in doos geleverd. Sommige A-merken worden echter standaard helemaal rijklaar thuisbezorgd Bij elke fiets is bij de productspecificatie terug te vinden op welke manier de fiets geleverd wordt. Maar wat houdt dit eigenlijk allemaal in? En wat is het verschil tussen 'monteren' en 'rijklaar monteren'?

Als je een fiets in doos ontvangt, betekent dit dat er nog een hoop moet gebeuren. De trappers moeten er op, het zadel, het stuur, het voorwiel en de voorlamp. Bovendien moeten al deze onderdelen ingevet worden zodat ze niet vastroesten. Heb je een voordrager en een slot bij je fiets besteld? Dan moeten deze er uiteraard ook op gemonteerd worden. Al deze stappen zijn onderdeel van het 'monteren'. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet helemaal! Een fiets moet namelijk ook rijklaar gemonteerd en afgesteld worden zodat je zeker weet dat je er veilig mee kan fietsen. Dit zorgt er ook voor dat de levensduur van de fiets optimaal gebruikt wordt en de garantie intact blijft. Rijklaar monteren en afstellen betekent het volgende:

- Alle draaiende onderdelen nakijken en afstellen (denk hier bijvoorbeeld aan de trapas en de achteras)
- Alle spaken moeten gespannen staan en/of worden
- De ketting op spanning brengen
- Alle boutjes en moertjes en schroefjes invetten en/of inspuiten en aandraaien
- Versnellingen (indien aanwezig) afstellen
- (Hand)remmen afstellen
- Zadelpen en stuur invetten voordat hij in de zadelbuis en de stuurbuis verdwijnt
- De juiste trapper invetten en op de juiste pedaal draaien
- Het stuur op de juiste hoogte brengen

Let op: voor het uitvoeren van deze stappen heb je verschillende gereedschappen nodig (denk hierbij aan een steeksleutel, een lange sleutel en een inbussleutel etc.).

Wij snappen natuurlijk dat rijklaar monteren niet voor iedereen is weggelegd. Daarom kan je er bij Omafiets.nl ook voor kiezen om de fiets 100% rijklaar bij jou thuisbezorgd te krijgen zodat je meteen kan genieten van je nieuwe fiets! Onze fietsenspecialist neemt je nieuwe fiets goed onder handen en zorgt ervoor dat alles goed wordt gemonteerd en afgesteld. Hier gaat wel wat tijd in zitten, dus houd er rekening mee dat de levertijd 3 tot 5 dagen langer is. Je wordt per e-mail op de hoogte gehouden van de levering. 

Onze montageservice kost € 35,00 en is alleen beschikbaar in Nederland en België.
Wil je gebruik maken van onze professionele montageservice? Dan kan je deze optie aanvinken bij het bestellen van je fiets! Belangrijk: koop je niet alleen een product maar ook een extra dienst, zoals het rijklaar maken van een fiets, alsmede het monteren van extra onderdelen en/of accessoires op deze producten? Dan vervalt de zichttermijn en het herroepingsrecht.

Zelf monteren
Kies je er toch voor om de fiets zelf te monteren dan laten wij aan de hand van onderstaande video's zien hoe je in verschillende stappen je nieuwe fiets kan monteren. Let op: Wanneer je ervoor kiest om de fiets zelf te monteren dan raden wij ten zeerste aan om ongeveer drie maanden na aanschaf de fiets een eerste servicebeurt te laten geven bij een erkende fietsenmaker. Hiermee zorg je ervoor dat de levensduur van de fiets optimaal gebruikt wordt en de garantie intact blijft omdat er na de eerste drie maanden fietsen een aantal onderdelen opnieuw afgesteld en aangedraaid moeten worden. 

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze filmpjes of uitleg? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. 
Je kan ons op werkdagen van 10:00 tot 17:00 telefonisch bereiken via 0252-830808 of mailen naar info@omafiets.nl. Wij helpen je graag verder!

 

Bekijk onze montagevideo's hier
(Voor volledig scherm dienen de filmpjes geopend te worden in YouTube) 

Deel 1: Stuur

Deel 2: Voorwiel en voordrager 

 

Deel 3: Trappers

Deel 4: Versnellingen

Deel 5: Ketting aanspannen

Deel 6: Spaakspanning controleren

Deel 7: Remmen

Deel 8: Koplamp, zadel & onderhoud