Welke fietsmaat

Volwassen omafietsen

Tot deze categorie behoren volwassen omafietsen en transportfietsen met een damesframe. De wielmaat hiervan is altijd 28 inch.

Deze 28 inch fietsen zijn leverbaar in diverse framematen, voor het fietscomfort is het belangrijk de juiste framemaat te gebruiken.

Lichaamslengte 

1.50 meter tot 1.68 meter = Framemaat 50cm
1.60 meter tot 1.72 meter = Framemaat 53cm
1.68 meter tot 1.85 meter = Framemaat 57cm
1.80 meter tot 1.92 meter = Framemaat 61cm
1.90 meter tot 2.05 meter = Framemaat 65cm


Framemaat bepalen

Een nog nauwkeurigere bepaling voor de fietsmaat voor kinderfietsen en volwassen fietsen is aan de hand van de binnenbeenlengte. De binnenbeenlengte verschilt namelijk aanzienlijk bij personen van dezelfde lengte. 

Hoe werkt het? 

  • Meet uw binnenbeenlengte door met uw benen zo’n 15 cm uit elkaar te gaan staan en de afstand tussen de grond en kruishoogte te meten. Als u deze lengte, in centimeters, vermenigvuldigt met 0.68, krijgt u de bijbehorende framemaat bij een volwassen 28 inch fiets.
  • Als de uitkomst tussen twee maten in ligt, geldt de volgende vuistregel: gebruikt u de fiets sportief, kies dan de kleinste van de twee maten. Gebruikt u de fiets voornamelijk als tourfiets, neem dan het grotere frame.
  • Bij fietsen met een geveerde zadelpen trekt u 4 cm van de ideale framemaat af.
  • Natuurlijk kunt u ook de framemaat van uw vorige fiets opmeten. Dit is de afstand van het einde van de zitbuis tot aan het hart van de trapas. Zoals hierboven vermeld, geldt voor fietsen met een geveerde zadelpen een correctie van 4 cm.

Kinderfietsen

Voor kinderen is alleen de wielmaat belangrijk en dus niet de framemaat. De veiligheid op de fiets wordt grotendeels door de wielmaat bepaald. Kunnen ze bij een noodstop makkelijk met hun voeten aan de grond? De juiste wielmaat wordt onder andere bepaald door de lengte van het kind. Tot deze categorie behoren kinderomafietsen, jongensfietsen, meisjesfietsen en loopfietsen.

omafiets kindermaat

Heeft u nog vragen over de fietsmaat? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij helpen u graag verder